Find Us :   Facebook Facebook

 

 Our Amazing New Library 

 

 

(Please click on the image above to see more photos)

The vision for the new library was to provide a student-centred, technology rich and interactive learning environment to encourage both collaborative and independent learning. Thanks to our wonderful sponsors this vision is now a reality. Without their support and generosity, the new library would not have been possible.

The library is a bright, comfortable and fun space which promises to become the lively academic hub of the school. It is a place which will instil a love of reading, research and learning, encouraging exploration and the pursuit of knowledge, as well as collaboration and the sharing of ideas.

Located at the centre of the school campus, next to the existing and much-loved orchard, the library has been designed as a stand-alone pavilion modelled on an orangery. Taking inspiration from the fruit trees, the structural beams are fashioned to mimic splayed branches, forming an internal cluster of tree-like structures. Supported by columns, the roof has the illusion of floating over the masonry shell. Coupled with the fully glazed façade this acts to bring the orchard into the building blurring the boundary between inside and outside spaces.

Internally the new two-storey library has a lively dynamic ground floor with soft seating, an interactive coffee table and flexible teaching zones with direct access to a broad outside terrace and the orchard beyond, enabling library activity to spill out in good weather. The upper level is quieter, more formal, for more intense focussed study, with several cosy “book nooks” where the girls can curl up with a great read!

Across the two floors, there are 2 large project rooms with doodle walls and interactive screens, 4 small breakout rooms for collaborative works, and a multi-media room equipped with two Surface 3s for video editing and photography - plus a piano keyboard, enabling girls studying music to work on their compositions (headphones mandatory!).

Every opportunity has been taken to ensure an open and flexible space. Even the stairwell has been designed to create a natural set of amphitheatre steps for presentations, to provide storage for additional flexible seating and incorporates a sunken area – the Hub - with large plasma screen for groups of girls to watch author talks, hold book clubs and give presentations.

Throughout the library there are individual work spaces, informal areas as well as formal; it has more in common with a modern university library – not a completely quiet, controlled space but a place where the girls want to hang out, have a coffee, pursue their broad range of interests and make the most of the technology available.

An integral part of the design process were the workshops held with key stakeholders including the girls to explore how the new library could become the heart of the school campus - an academic haven and a collaborative hub. The girls hoped for a truly exciting, enticing destination inspiring the shout - “Let’s go to the Library!”. We believe the brief has been fulfilled.

Please click here to see the Library photo gallery 

Please click here to see the architect’s Virtual Reality film of the library

Please click here to watch a Time Lapse video of the Library build.

Please click here to see a slideshow of photographs of the build progress (Click on any photograph for full screen view)

Registered Charity 1147327 © 2013 The Calne Foundation Trust. All Rights Reserved.
Privacy & Cookie Policy  Privacy Notice  | St Mary's School, Calne, Wiltshire SN11 0DF, UK | Tel 01249 857200 | Email: office@calnefoundation.org